A fentrol.hu hivatalos blogja.

Titkosított, maszkolt képek

2015/10/20. - írta: KrisztianTakacs

A fentrol.hu-n elérhető légifelvételek jelentős részén látható kitakarás, maszkolás. Ezek „titkosítás” címkével vannak megjelölve, letöltés esetén pedig a fájlnév végén egy erre utaló „m” betűt találunk.

Furcsának tűnhet, hogy egyes képeken éppen felszálláshoz készülő szovjet katonai repülőgépek és bunkereik kitakarás nélkül, jól felismerhetően jelennek meg, más légifelvételeken pedig egész lőterek, laktanyák ki vannak maszkolva, „láthatatlanok”. Ezeket az ellentmondásokat szeretnénk feloldani ebben a bejegyzésben.kezdo.jpg

1990-ig minden térképészeti alapanyag titkos volt, így a topográfiai térképek és valamennyi légifelvétel is függetlenül attól, hogy volt rajta maszkolt terület vagy sem. 1990 után már bárki vásárolhatott topográfiai térképet és kérhetett légifelvételről másolatot (papír, vagy film alapon). A légifelvételeket átadásuk előtt a katonai cenzor ellenőrizte, mivel egyes felvételek nem publikus, nyíltan továbbra sem hozzáférhető adatokat tartalmaztak. 2012. évben a légifelvételek minősítését a Magyar Honvédség felülvizsgálta és így – csaknem az összes – korábban titkosított felvétel is szabadon hozzáférhetővé vált.

A ’90-es évekig légifelvételeket csak az MNTI (Magyar Néphadsereg Térképészeti Intézet) készíthetett. A repülési terveket az MNTI-nek kellett benyújtani engedélyezésre. Mivel a magyar légtér a szovjet légierő ellenőrzése alatt állt, ezért a tervezett repülés lehetséges időpontjait és időtartamát először a szovjet légierő központjának kellett jóváhagynia, csak ezután engedélyezte az MNTI a légifényképezést.

Az elkészült felvételeket az MNTI hívta elő, minősítette és elvégezte a maszkolást, így a megrendelő részére már maszkolt filmeket adott át.

A titkosítandó területek gyakran változtak. Maszkolásra kerültek a fontosabb ipari, infrastrukturális létesítmények és a katonaság által használt területek, objektumok. A Magyar Néphadseregnek a 60-as években volt a legtöbb technikai eszköze, ekkor volt a legaktívabb és emiatt a legtöbb titkosítandó terület is ekkor került kijelölésre. A megszűntetett objektumokat, a katonaság kezeléséből kikerült területeket már nem kellett maszkolni.

A határon túli, külföldi területek, államközi egyezmények alapján mindig kitakarásra kerültek, függetlenül attól, hogy volt-e ott titkos objektum vagy sem.

 

hatar.jpg

Magyar-jugoszláv határszakasz 1975_0049_2139_m

 

A titkosítási technikákban is volt változás. Az 50-es 60-as években gyakran előfordult a légifelvételek maszkolásra jelölt területein az emulzió teljes lekaparása, mely az alábbi képeken látható:

 

kikaparas_3.jpg

Kikaparással maszkolt képkocka 1961_0838_2484_m

 kikaparas_4.jpgAz emulzió és a kikapart rész határa 1961_0838_2484_m

 

Ezek a foltok feketén jelennek meg fentrol.hu-ra feltöltött légifelvételen. A digitalizálás során a negatív képeket pozitívvá transzformálja a szkennelő program, így az emulzióhiányos rész úgy jelenik meg, mint a film azon területei, melyek nagyon kevés megvilágítást kaptak (pl. képkeret, árnyékok).

 kikaparas_5.jpg

Kikaparással maszkolt kép a digitalizálás után 1961_0838_2484_m

 

A ’60-as évek végétől kezdve a kikaparás helyett a titkosítandó terület letakarását alkalmazták. Az MNTI-nél sötétvörös ulánó fóliát ragasztottak a képekre, majd ezekről másodnegatívokat készítettek és csak azokat adták át felhasználásra a megrendelőknek. Ezeknek a légifelvételeknek a minősége nagyon változó, sokszor jelentősen eltérnek az adott film többi képkockáinak felbontásától, színárnyalataitól.

 

masodnegativ_1.jpg

Egy másodnegatív „pozitívvá” vált kép szkennelésre előkészítve 1961_0838_2484_m

 masodnegativ_2.jpg

Beszkennelt másodnegatív 1967_0046_6745_m

 

A maszkolt, eredeti képkockák nagy része megsemmisítésre került, ezért sok esetben csak a másodnegatívokat tudtuk beszkennelni és feltölteni a fentrol.hu oldalra.

Sajnos előfordul olyan másodnegatív is, ahol szinte a teljes képet maszk fedi. Az alábbi képen jól látható, hogy csak a tájékozódáshoz és illesztéshez szükséges helyeken hagytak fedetlenül területeket.

 

nagymeretu_maszk_2.jpg

Nagyméretű maszk illesztőpontokkal 1979_0192_0861_m

 

Az 1978 után készült, ulánóval maszkolt légifelvételek jelentős részének megmaradtak az eredeti példányai is. Ezekről a képekről szkennelés előtt eltávolítottuk a maszkokat és így láthatóvá váltak a titkosított területek.

Éjjel Nappal

Légifelvétel az ulánófólia eltávolítása előtt és után

 ulanos_3.jpg

Szkennelt, már maszkolatlan, pozitív légifelvétel

 

Előfordul olyan légifelvétel, ahol az ulánó fólia alatt, kisebb területeken az emulziót le is kaparták, így ezek a részletek véglegesen elvesztek.

A ’90-es évektől kezdve már a kisméretű maszkolás volt a gyakoribb. Katonai járműveket, jeladókat, radarokat az eredeti képeken az emulzió lekaparásával fedtek ki.

 

kikaparas_2_1.jpg

Kisméretű kikaparások a légifelvételen 1992_0050_0176_m

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr977990403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UV pót 2016.08.18. 11:57:24

Az Újszász utcai hadianyagraktárról készült kép (1965. III. 28.) maszkolt volt, vagy maszkolatlanul került a gyűjteménybe? Rengeted hadijármű látszik rajta.

KrisztianTakacs 2016.08.22. 15:30:48

@UV pót:
Az 1965-ös felvétel maszkolatlan volt, ahogy a fentrol.hu-n most is látható. Az 1979-es viszont csak maszkoltan maradt meg.
süti beállítások módosítása