A fentrol.hu hivatalos blogja.

Változások a fentrol.hu-n

2016/04/11. - írta: KrisztianTakacs

Mind tartalmában mind megjelenésében és funkciójában is jelentősen változott a fentrol.hu-n keresztül online elérhető digitális légifelvétel archívum.

Légifelvételek letöltése

A fentrol.hu leghasznosabb funkcionális változása, hogy egyszerűsödött a teljes felbontású tömörítetlen légifelvételek és az elhelyezkedésüket meghatározó tfw fájlok letöltése. Ezt korábban is ingyenesen tehették meg a felhasználók, de csak egy 0 Ft-os átutaláson keresztül juthattak hozzá az igényelt légifelvételhez. Erre most már nincs szükség, a geoshop.hu-n keresztül azonnal megkaphatják a képek letöltéséhez szükséges linkeket. Újdonság még, hogy a tömörítetlen fájl teljes febontású tömörített tif fájl mellett egy csökkentett felbontású, tömörített png kiterjesztésű fájlt is letölthetnek az adott légifelvételről. Ezek könnyebben kezelhetők és ellentétben a teljes felbontású, 180-880 MB méretű képekkel szemben, szinte valamennyi képkezelő programmal gyorsan megnyithatók.

Légifelvétel letöltés indítása a fentrol.hu-n (bal oldal) és átvétele a geoshop.hu-n (jobb oldal)

 

Képszámok megjelenítése

A kezdő oldalon a képek böngészését hivatott megkönnyíteni az a változás, hogy bizonyos nagyítási szint után a képközéppontokat jelölő pinek alatt megtalálhatók az egyes légifelvételek képszámai. A számsor első két tagja a filmszámot, az utolsó 4 számjegy pedig a kép filmen belüli sorszámát jelenti.

kepszamok_k.jpg

Képszámok megjelenése a keresőnézetben

 

Ez a funkció megkönnyíti a képek évszámok szerinti és filmenkénti keresését külön szűrő használata nélkül.

Megjegyzendő, hogy néhány esetben a filmszámban lévő évszám nem egyezik meg a készítés idejével, hanem egy évvel korábbi, mivel a repülési terveket és ennek megfelelően a filmszámokat több hónappal a repülések előtt osztották ki.

A fentieken túl sikerült még néhány zavaró tényezőt kijavítanunk az oldalon. Az egyes légifelvételekhez fűzött megjegyzésekhez kapcsolódó annotációs négyzetek bizonyos esetekben blokkolhatták a böngészést. Most már az annotált képrészleteken belülre kattintva is lehet mozgatni (panolni) a képeket.

Annotációs négyzet a képoldalon

 

Megszűnt az oldalra történt bejelentkezés és képszerkesztés időkorlátja is. Az oldal nem dob ki automatikusan, bármeddig bejelentkezve maradhatunk és szerkeszthetünk egy adott légifelvételt.

A képek Facebook-on történő megosztásakor az adott légifelvétel jelenleg már megfelelően töltődik be.

Tervezett újdonságok

Az év második felében további funkciókat tervezünk beépíteni illetve javítani. Jelenleg csak a képszerkesztés során lehet áttetszővé tenni a légifelvételeket. Ezt a lehetőséget a képoldalon is elérhetővé kívánjuk tenni úgy, hogy a Google háttértérkép is átváltható legyen űrfelvételre.

A nagyobb képernyőfelbontásokhoz igazított nézetek beállítása is a terveink között szerepel. A felhasználók által szerkeszthetővé kívánjuk tenni a saját megjegyzéseiket, annotációikat egy adott időintervallumon belül. Az oldal aktuális tartalmi változásairól szóló híreket és felhívásokat pedig beúszó menü segítségével kívánjuk kommunikálni az oldal használói felé.

Távolabbi terveink között szerepel a georeferálás finomítása, referencia pontokkal való illesztés megvalósítása.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr488587282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hphp 2016.07.02. 17:04:20

Üdvözletem! Kérdezni szeretnék: letöltöttem 2-3 teljes felbontású fotót, de az volt az érzésem - amennyire megtudtam állapítani - hogy a tif fájlok felbontása is nagyjából akkora, mintha az oldalról keresve, bejelentkezés és letöltés nélkül nézném a képeket. Most itt azt olvasom, hogy a tömörítetlen fájlok mérete 180-880 Mb, azok a tifek pedig, amiket én letöltöttem 50-70 Mb méretűek (rendelésszámok: 18260, 18266, 18267, 18276). Én csinálok valamit rosszul a letöltésnél vagy egyszerűen az a helyzet, hogy ezek a képek teljes méretben, eredetileg is ekkorák, nem készült nagyobb felbontású fénykép?
Köszönöm előre is a választ!

TakácsKrisztián 2016.07.06. 08:34:18

@hphp: A fentrol.hu-n a böngésző ablakban a teljes felbontású képek láthatók, azok adat tartalma megegyezik a letölthető tif képekkel. A letölthető tif fájlok tömörítettek, ezért kisebbek, mint a szkennnelt eredetik, de a felbontásuk azzal megegyező.
süti beállítások módosítása