A fentrol.hu hivatalos blogja.

Perspektív légifelvételek

2016/09/28. - írta: KrisztianTakacs

A fentrol.hu oldalon látható légifelvételek többségén térképszerűen jelenik meg a földfelszín, azaz az utak, utcák szélei párhuzamosan futnak, a mezőgazdasági művelés alatt lévő területek és az épületek szabályos síkidomoknak látszanak ugyanúgy, mint a térképeken. Ez abból adódik, hogy a fényképezés alatt a kamera tengelye közel függőleges volt és így a kép a földfelszínnel párhuzamosan vetítődött a filmre. Az így készült felvételek közel aránytartók, azaz a földfelszínen és képen mért távolságok egyenes arányban állnak egymással. A kamera fókusztávolsága és a repülési magasság ismeretében a képen mért hosszakból kiszámíthatjuk a valós, földfelszíni távolságokat.

Amennyiben a légifényképezőgép tengelye teljesen függőleges, a leképezés akkor sem lesz teljesen aránytartó, mivel a földfelszín domborzatváltozása miatt a repülési magasság nem állandó.

A földfelszíni pontok képének eltolódása a domborzat változása miatt

Nagylátószögű objektívek esetén, alacsonyabb repülési magasságoknál a kép szélei felé haladva egyre jobban elveszik az arány és szögtartás, a magasabb tereptárgyak perspektivikusan jelennek meg.

Budapest, Móricz Zsigmond körtér

A nyers légifelvételekből csak a felszín magassági változásainak (domborzatmodell) ismeretében készíthetünk szabatos térképet vagy ortofotót.

A kamera tengelyének függőlegességéről a légifelvételek keretén lévő libella képe nyújt információt. Ez a légikamerába szerelt szelencés libella a legtöbb felvételnél rávetítődik a filmre és a filmsík vízszintességét mutatja a felvétel készítésének pillanatában. A libella elhelyezkedése a képkereten kameránként változó.

Közel függőleges kamera tengellyel készült légifelvétel

Előfordulnak olyan légifelvételek ahol a kamera tengelye jelentősen eltér a függőlegestől. Ezek a képek ’perspektív’ címkét kapnak. Itt az utak, utcák szélei nem párhuzamosak és a mezőgazdasági táblák oldalai is egy irányba tartanak össze.

Ferde kameratengellyel készült perspektív légifelvétel

Néhány esetben a horizont is látható a képeken. Ilyen felvételeket többnyire repülési sorok végén, vagy az országhatár mentén a repülőgép fordulása közben készítettek.

A Dráva folyó horvát-magyar határszakasza

A perspektív légifelvételek georeferálása csak közelítőleg lehetséges, pontos helyzetük a fentrol.hu szerkesztő eszközeivel nem meghatározható.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6611749371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása