A fentrol.hu hivatalos blogja.

Infrafotók a Lechner Légifilmtárában

2020/09/30. - írta: KrisztianTakacs

Az 1980-as években fénykorukat élő infrafelvételek erőteljes színei nem csupán a növényzet nedvességtartalmát mutatták, hanem a vízfenék tanulmányozását és az álcahálók leleplezését is lehetővé tették. A Lechner Tudásközpont díjmentesen elérhető online légi felvétel archívumában 3 705 fekete-fehér és 9 605 színes infrafelvétel között lehet böngészni. 

Több mint 13 300 fekete-fehér és színes infrafotót számlál a Lechner Tudásközpont folyamatosan bővülő online légifotó-állománya. A 176 ezernél is több, 1959 és 2008 között készült, többségében fekete-fehér archív felvétel díjmentesen elérhető a fentrol.hu oldalon. 

velence
Velence infra (1992)fekete-fehér infra (1966)valós színes (1975) és fekete-fehér (1979) felvételeken
.

A Kodak az 1940-es években szabadalmaztatta az infravörös tartományra érzékenyített filmet, ami az 1980-as években élte aranykorát: a hidegháború során az álcahálóval fedett területeket felismerését segítette, később pedig a mezőgazdaságban is nagy hasznát vették. Magyarországon az első fekete-fehér infrafelvételeket a Pilisről készítették az erdészet számára. Az infravörös tartományban a növények nedvességtartalma kontrasztosabban jelenik meg, így az egyes fafajok nem csak könnyebben megkülönböztethetőek, hanem az erdőkben jelen lévő betegségek is észrevehetőbbek. 

1966
Az első fekete-fehér infrafelvételek, Szob és Ipolydamásd 1966-ban
.

A színes infrafelvételek megjelenése könnyebbé tette a kiértékelést, a piros erőteljes, mély árnyalatai a magas nedvességtartalmat, zöld flóra dússágát mutatják, míg a száraz területek, például a szántás utáni, kiszáradt föld barázdái, a házak teteje, vagy az utak szürkészöld színben tűnnek fel. Az infravörös felvételek – a hullámhossz függvényében – bizonyos mértékig képesek a „víz” alá is látni, a laikusok számára felszíni mozgásnak, hullámzásnak tűnő jelek a képeken valójában a fenék domborzatát mutatják. 

balaton
A fenék domborzata színes infrafelvételen, Balatonszentgyörgy, 1979
.

Mivel minden növénytípusnak egyedi és csak rá jellemző a felülnézeti képe, ezért az infrafilmre készült légifényképek a mezőgazdasági támogatások ellenőrzésére is kiválóan alkalmasak: jól látni például, hová vetettek árpát és hová búzát. Ezt a tulajdonságot használják ki Dél-Amerikában is, ahol drogültetvények leleplezésében veszik hasznát ennek a technikának. Az infrafilm hátránya a speciális nyersanyag borsos ára és érzékenysége, ezt a negatívtípust ugyanis csak optimális időjárási körülmények között lehet használni.

velence
Színes infrafelvétel Velencéről, részlet, 1992

 

Jancsó Ágnes
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5816222100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása