A fentrol.hu hivatalos blogja.

„Tavaszi szél vizet áraszt” – Vizeink a magasból

2022/04/05. - írta: KrisztianTakacs

A fentrol.hu oldalon elérhető archív légi fotókból készült válogatás hazánk álló- és folyóvizeinek egy-egy látványos, érdekes pillanatát örökíti meg. A felvételeken az Orfűi-tórendszer tavainak kiépítése, Tiszakóród jellegzetes vízszabályozó műtárgya, valamint a Rába 1965-ös nagy áradása is megfigyelhető.

A Lechner Tudásközpont folyamatosan bővülő online Légifilmtára több mint 200 000 fekete-fehér, valódi- és infraszínes légifelvételt tesz elérhetővé bárki számára a fentrol.hu oldalon keresztül. Az oldalon regisztrált felhasználók nem csak a felvételeknek a térképen való pontos elhelyezésében – georeferálásában – segíthetnek, de megjegyzés hozzáfűzésével is felhívhatják a figyelmet a fotókon látható egy-egy érdekességre.

Különösen látványos képet mutatnak fentről a különböző években és évszakokban megörökített álló- és folyóvizeink: észrevehetőek a folyószabályozások nyomai, tetten érhetőek a mesterséges tavak kialakítási munkálatai, megfigyelhetőek érdekes vízi műtárgyak, a felszínen úszó jégtáblák, valamint a medrükből kiöntő vizek is.

02-kovacsszenaja-1971-1982-kozeli.jpg

02-kovacsszenaja-1971-1982.jpg

A Kovácsszénájai-tó épülő gátja 1971-ben és a feltöltött meder 1982-ben

A Mecsek északi lábánál fekvő Orfűi-tavak létrehozásának terve az 1960-as évek elején született meg. A Vízfő-forrás karsztvize által táplált, négy tóból álló tórendszer célja nem csupán a víztározás és az árvízvédelem, de egy üdülőövezet létrehozása is volt, hogy a környező terület a vízi sportok és a horgászat kedvelői, valamint a fürdőzni, kirándulni vágyók paradicsoma legyen. Az Orfűi-tórendszer legifjabb tagjáról, a Kovácsszénájai-tóról 1971-ben készült légifelvételen még megfigyelhetőek a folyamatban lévő munkálatok, míg az 1982-es légi fotón már a feltöltött tómeder látható, partján csónakok sorakoznak.

03-galgaheviz-1970-1992.jpg

A galgahévízi Bika-tó épülő völgyzárógátja 1970-ben és a vízzel teli meder 1992-ben

A Galgahévíz külterületén elterülő völgyben létesített víztározót eleinte öntözésre használták, napjainkban pedig horgásztóként működik. A Bika-tavat a környező források és egy kis patak vizéből alakították ki 1973-ban. Neve még a korábbi időkből ered, mikor a völgyben kenderáztató volt, a környék legelőiről pedig ide hajtották delelni a gémeskutakhoz a jószágokat. Az 1970-ben készült felvételen az épülő völgyzárógát figyelhető meg, az 1992-es infra fotó pedig már a kék tótükröt mutatja.

04-kokapu-1986.jpg
Medermunkálatok az Áfonyás-tó helyén 1986-ban

A Nagyhuta és Pálháza közelében található Kőkapun, festői környezetben terül el az Áfonyás-tó, amelyet öt patak segítségével duzzasztottak fel. Napjainkban a partján álló vadászkastély, csónakázási és horgászási lehetőségek, valamint hazánk legrégebbi kisvasútja, a Pálházi Állami Erdei Vasút várja az oda látogatókat. Az 1986 szeptemberében készült képen még csupán a folyamatban lévő medermunkálatokat látni.

05-tiszakorod-1966-1999.jpg
A tiszakóródi Túr-bukó 1966-ban és 1999-ben

Tiszakóródtól nyugatra, ahol a Túr vize a Tiszába ömlik, 1929. augusztus 4-én adták át a község nevezetességének számító torkolati vízszabályozó műtárgyat, a Túr-bukót. A bukógáton keresztül engedik bele a Túr vizét a Tiszába, hogy az a magas vízállások idején se tudja visszaduzzasztani a mellékfolyót. A vasbetonból készült műtárgyat talajvízszint-süllyesztéssel építették meg – hazánkban ezt a technológiát akkoriban még ritkán alkalmazták. A folyó mentét 1929–1930 között diófákkal ültették be, amelyek közül egy-egy régi példány napjainkban is fellelhető. A mesterséges kis „vízesés” ma is nem csupán építészeti látványosság, de kiránduló- és kempinghely, nyáron az ide látogatók felfrissülését szolgálja.

07a-repcelak-1965-1982.jpg

Répcelak az 1965-ös árvíz idején és 1982-ben

07b-denesfa-arviz-1965-1982.jpg

A Dénesfát elöntő árvíz 1965 április 23-án és a település 1982-ben

Az online archívumban elérhető légifelvételek megörökítik a Rába folyó 1965-ös nagy áradását is. Az év áprilisában történt több napos heves esőzés hatására gyors áradás indult meg a Rába vízgyűjtőjén. A légi fotókon jól látszik, ahogy a Répce jobb partján kiömlő víz elöntötte Répcelak jelentős részét. Az ár április 23-án hajnalban érte el a töltésekkel védett Répce-árapasztó csatornát, amelynek bal parti töltését átszakítva több települést is elöntött. Az aznap készült felvételen Dénesfa víz alá került területei láthatóak.

Tábi Emőke

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3717797939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása