A fentrol.hu hivatalos blogja.

A Lechner Tudásközpont Légifilmtára

2014/11/03. - írta: KrisztianTakacs

A fentrol.hu-n látható 63.000 szkennelt kép eredeti filmkockáit a Lechner Tudásközpont Budapest Bosnyák téri épületében kialakított légifilmtár őrzi, további csaknem 400.000 képkocka társaságában.

A felvételek egy negyede tekercsben, a többi kép felvágva, albumokban van tárolva. Az alábbi képeken látható a klimatizált filmtár, ahol időrendben és filmszám szerint sorakoznak a filmtartó kapszulák és regiszteres albumok.

filmtar_1.jpg

filmtar_2.jpg

A légifényképezés mindig is igen költséges művelet volt. A hatékonyság növelése miatt az üveg lemezekről hamar átváltottak a filmtekercsekre, melyekből egyre szélesebb filmeket gyártottak.

A FÖMI filmtárában fellelhető filmek többsége 240 mm széles, de ezzel párhuzamosan még sokáig használatban voltak a 190 mm széles filmek is. A filmek képenkénti hasznos felülete 230x230, illetve 180x180 mm.

A filmeket a gyártás során fém orsókra (bobbin) tekercselték és így kerültek be a légifényképező kamerákba. Az alábbi képen látható 35 mm-es kisfilm kazetta és egy 70 mm-es roll film összehasonlítva egy 240 mm-es légifilm tekercssel.

filmtekercsek.jpg

A következő képeken 1-1 negatív filmkocka látható 230x230 és 180x180 mm-es légifilmekből, mellettük egy kísérleti 70 mm-es légifilm és egy 35 mm-es kisfilm tekercs részlete.

filmkockak.jpg

A fentrol.hu-n látható képek többnyire negatív filmkockákról lettek szkennelve, de található közöttük dia és infra kép is. Az eddig beszkennelt képek alapanyaga minden esetben fekete-fehér film volt, bár a filmtárban kis mennyiségben színes képek is előfordulnak.

A képeket Cserkúti György készítette.

Címkék: filmtár
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr646858899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása