A fentrol.hu hivatalos blogja.

Képekhez tartozó településnevek megállapítása

2015/04/22. - írta: Schmauder Tamás

Minden egyes légifelvétel oldalán, a bal felső sarokban megjelenik, hogy a légifelvétel melyik település közelében készült.

Településnév megjelenése a képoldalon
Légifelvételhez tatrtozó településnév a képoldalon

Több esetben kaptunk olyan észrevételt, hogy nem a helyes településnév jelenik meg. Akit csak a hibás településnevek zavarnak, írjon egy email-t (a fentrol kukac fentrol pont hu címre), kijavítjuk.
Akit érdekel, hogy mi lehet ennek az oka és az, hogyan kerülnek ezek kiosztásra olvasson tovább!

Ahogy említettük a légifilmtárban több százezer felvétel található, de sajnos ezekhez nem rendelkezünk olyan részletességű adatbázissal, mely képkockánként tartalmazná a látható település (települések) neveit. Az adatbázis feltöltése ezzel az adatféleséggel tetemes költségekkel járna, ehhez minden egyes képkockát manuálisan kellene megvizsgálnunk. Tehát a település neveket ki kell „találnunk”. Segítségünkre van a térinformatika, az OpenSource programokban is alapvetőnek számít az a funkció, mely egy pont légvonalbeli távolságát határozza meg más pontoktól.
Az egyik adatkészlet amivel dolgunk van az a főpontok adatbázisa, a légifelvételek középpontjai merőlegesen a földfelszínre vetítve. Ilyenből jelenleg durván 80e db található a fentrol.hu adatbázisában. Ennek előállításáról, már készült egy rövidebb bejegyzés.
A másik egy olyan ponthalmaz, mely a FÖMI Fekvéshatár-adatbázisából készült generalizálással és ami a településeket már csak azok súlypontjaival tünteti fel (kb. 3200 db pont). Ezt az adatbázist még kiegészítettük a környező országok határmenti településeivel, mivel több esetben a légifényképezés a határon túl is folytatódott.
A weboldalon előforduló hibát mindig az okozza, hogy a két bemeneti adathalmaz közül valamelyik nem korrekt.
Elsősorban természetesen a főpontokkal lehet baj, sok olyan képünk van például, amiről nem tudjuk hol készült, ám ezeket is el kellett helyeznünk a térképen „valahol”. A félreértések elkerülése végett ezekben az esetekben a települések neve helyén „Ismeretlen” olvasható. 

Példa #1
Az is előfordulhat, hogy van egy hozzávetőleg jól elhelyezett felvétel, mely így a „piros” településhez van a legközelebb, ám amint ezt a képet valaki korrektül georeferálja kiderül, hogy a kép a szomszédos „kék” településhez esik közelebb.

 


MPélda #2egesik, hogy a kép középpont igenis a „piros” település centrumához van a legközelebb, de a képen nem látszanak ennek a településnek az épületei, ugyanakkor a „kék” település részben látható a képen.
Születhetnek ellentmondások abból is, hogy a településnevek az aktuális állapotnak felelnek meg, míg a légifelvételek lehetnek akár félévszázadosak is.

 

 Ezekhez kapcsolódik a következő két érdekes eset:


PusztasExklávézőlős 2000 előtt még Tótkomlós része volt, azóta közigazgatásilag  Kaszaperhez tartozik. Így alakult ki az a helyzet, hogy Kaszapernek van egy kis része (exklávéja), mely Tótkomlós területén belül helyezkedik el.



Amikor a legközelebbi településeket kerestük, alkalmaztunk egy olyan korlátot, hogy a vizsgálódás csak maximum 10km sugarú körön belül menjen végbe, ám így számos esetben előfordult, hogy a vizsgálat eredmény nélkül zárult le. Kiderült, hogy van olyan terület Magyarországon mely még 13km-nél is távolabb esik a legközelebbi lakott terület központjától.

A légifelvételek hibás vagy valós helyzete, a települések alakjai, azok egymáshoz viszonyított helyzete végtelen számú szituációt eredményezhet, melyek közül néhány eset első ránézésre érthetetlennek tűnhet, ám könnyebb dolgunk van akkor, ha ismerjük a háttérben működő mechanizmusokat. Az ismerté váló – valós – problémákat természetesen a jövőben is rövid úton orvosolni fogjuk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr727388454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása