A fentrol.hu hivatalos blogja.

Hasznos információk a leggyakoribb észrevételekkel kapcsolatban

2015/06/15. - írta: KrisztianTakacs

A fentrol.hu-ról szóló kérdőívet az elmúlt hónapokban már több mint 100-an töltötték ki, akik közül majdnem minden harmadik kitöltő fűzött hozzá megjegyzést. A leggyakoribb megjegyzésekre, kérdésekre adunk a bejegyzésben választ, melyek elsősorban a légifelvételek keresésével, szűrésével és azok országot történő lefedésével kapcsolatosak.

Légifelvételek szűrése

A fentrol.hu keresőjében a Magyar Közigazgatási Határok (MKH) és a Google Maps adatbázisban meglévő település és közterület nevek kereshetők meg. A Hazai, a Gauss-Krüger és az EOTR vetületi rendszerek 10, 25 és 50 ezres szelvénykeret nevei is megtalálhatók a keresőben.  Ezen túl még rákereshetünk az egyes képekhez fűzött címkék és hozzászólások szavaira is. A keresés indítása után az oldal leválogatja az adott terület környezetébe eső képeket és megjeleníti azok középpontjait. A térkép alatt az első 32 találat előnézeti képei is betöltődnek.

szures_kis.jpg
1. Képek szűrése

A leválogatott légifelvételeket több féle szempont szerint tovább szűrhetjük. A szűrési feltételeket a keresés után, jobb oldalon, automatikusan megnyíló ablakban állíthatjuk be.

Az első csúszkán a felvétel készítésének idejét adhatjuk meg. A FÖMI légifilmtárában jelenleg 1959 és 2005 között készült felvételek találhatók, a fentrol.hu felületén jelenleg 1959 és 1992 közötti felvételek érhetőek el.

Tudunk szűrni a fotó minősítésére és a repülés magasságára is. Utóbbit alacsony értékre állítva páratlan részletgazdagságú felvételeket tudunk kikeresni az archívumból. A kereső ablakban beállítható utolsó feltételnél a képek georeferáltsága szerint szűrhetünk, ami a szerkesztéssel történő pontgyűjtésnél lehet igencsak nagy segítség. Itt a „végleges” a már nem szerkeszthető 0 pontos képeket jelenti, melyek helyzetét nem lehet tovább pontosítani; a „hibás” pedig a 10 pontért szerkeszthetőket.

Lefedettség

A FÖMI légifilmtárában fellelhető képek szinte a teljes országot lefedik, sok területet többszörösen is. A meglévő közel fél millió felvételből jelenleg 78 ezer kép van digitalizálva és feltöltve a fentrol.hu oldalra. A meglévő és a már digitálisan elérhető légifelvételek eloszlása az alábbi képen látható.

feltoltott_kepek_terkepe_2kis_1.jpg2. Lefedettség

A térbeli és időbeli lefedettségről részletesebb információk olvashatók egy korábbi bejegyzésben.

A légifelvételek szkennelését folyamatosan végezzük és a fentrol.hu-ra félévente töltünk fel újabb képeket, melyről a blogon minden esetben beszámolunk. A képek digitalizálásának sorrendjét nem földrajzi helyük,  korábbi titkosságuk vagy felbontásuk alapján, hanem állapotuk szerint határozzuk meg, mivel elsődleges célunk – a Digitális légifelvétel archívum online szolgáltatása projekt keretein belül és annak folytatásaként is – a legveszélyeztetettebb felvételek megőrzése. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr527545666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása