A fentrol.hu hivatalos blogja.

Vadszámlálás

2015/12/24. - írta: KrisztianTakacs

A vadgazdálkodás egyik legnehezebb feladata mindig is a vadállomány pontos számbavétele volt. Ennek egyik módszere a légifényképezésen alapul.

kezdokep.JPG

Először Észak-Amerikában, az 1930-as években kísérleteztek repülőgépes vadszámlálással, de akkor még túlságosan költségesnek bizonyult. Az 1960-as évektől a légifényképezés fejlődése lehetővé tette, hogy teljes vizsgálati területekről készüljenek fotomozaik-térképek, amin pontosan megszámlálhatóak a vadállomány egyedei, megfelelő repülési magasság megválasztásával bizonyos fajoknál még nemenkénti elkülönítésben is.

Magyarországon 1969-ben kezdtek kísérletezni a módszerrel. A kiértékelés megkönnyítése miatt a térképészeti felhasználáshoz hasonlóan 60%-os képenkénti és 30%-os soronkénti átfedéssel.

Az állatok vizuális észlelhetősége szempontjából a legfontosabb volt a megfelelő időpont kiválasztása. A lombtalan, hóborította felszín tudja biztosítani azt a kontrasztot, ami leginkább megfelelő a vadak beazonosításához.

Az alak és a forma az egyedek azonosításához és a fajok elkülönítéséhez jó információforrásnak bizonyult. A sztereoszkópikus kiértékelés különösen a fekvő vadaknál és a nagyobb állatcsoportoknál adott további elkülönítésre lehetőséget. A legjobb paraméternek a téli alacsony napállásnak köszönhetően erősen megnyúlt, vetett árnyékok bizonyultak. Az árnyékok segítségével jól el lehetett különíteni a fekvő állatot az üres fekvőhelytől.

A FÖMI filmtárában is találhatók vadszámláláshoz készült felvételek. Az alábbi sorozat képei 1985 januárjában készültek a gemenci erdőről:

6925_k2.jpg

Vadszámláláshoz készített légifelvétel

 

vaddisznok_1.jpg

Vaddisznók

 

szarvasok.jpg

Szarvasok

 

7846_1_k.jpg

Szarvasok

 

7001_2_k.jpg

Vaddisznók

 

 

Forrás: Berdár Béla - A korszerű vadállománybecslési módszerek vizsgálata

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr698180142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása