A fentrol.hu hivatalos blogja.

Légifelderítés a Magyar Királyi Honvéd Légierőben

2018/07/20. - írta: Schmauder Tamás

Ritka kincsre leltünk, a TV híradó őse 1944 novemberében a légifelderítők munkájáról tudósított. A felvételen látható, hogy a légifényképezési célra fejlesztett Focke-Wulf Fw 189 A-1 repülőgépbe (F0+55, Hableányka / Ica) a kecskeméti 3/1 közelfelderítő század (Táltos) katonái Lévay Pál főhadnagy vezetésével egy légifényképező kamerát töltenek.

A Luftwaffe (és szövetségesei) által használt térképezési célú kamerák elnevezése a Reihenbildner volt. Több típust is használtak, melyek lényegében csak két paraméterben különböztek egymástól, az egyik az objektív fókusztávolsága, másik az alkalmazott képméret. Ezt a két paramétert szerepeltették a Reihenbildner szó rövidítése után, az így kapott rövid formulát használták általánosan, pl. Rb 20/30.

A felvételen valószínűleg egy Rb 50/30 kamera látható (f=50cm, képméret: 30x30cm). Sorozatfelvételek készítésére alkalmas volt és biztosítani lehetett a felvételek közti 60%-os átfedést, ami a térképészeti feladatok ellátásához elengedhetetlen. Az objektív zárszerkezete a lencsetagok közt helyezkedett el. A kamarát a Zeiss katonai részlege tervezte. A Franke & Heidecke (Rollei) üzemeiben és Prágában is gyártották.

Később látható (7' 38"), amint a magazint kiemelik a repülőből, majd (7' 45"), amint az előhívott filmet óriási dobokon, a szabad levegőn szárítják. 

1944 áprilisában megkezdődött Magyarország szisztematikus bombázása. A Fortepan oldalain megtekinthetők azok a kárfelmérési céllal készült légifelvételek, melyek minden bizonnyal Rb 20/30 kamerával készültek. Az ezekből készült mozaik a Mapire oldalán.

Néhány kép, amin jól látszik, hogyan is nézett ki a kamera:
- Rb 50/30 a Steven F. Udvar-Hazy Center kiállításán.
- Rb 75/30 a Finnish Aviation Museum kiállításán 1 2 3.
- Egy aukciósház ismertetőjében.
- Kamerát töltenek egy Messerschmitt Bf-110-be a sivatagban 1 2.
- A kamera, mint angol hadizsákmány.
- Készülő Fw 189 repülő makett tartozékaként itt és itt.
- Szintén egy Fw 189 makett, de konkrétan a F0+55 felségjellel

A közel és távolfelderítők munkáját a Magyar Szárnyak hasábjain követhette figyelemmel az érdeklődő a II. vh. alatt. Szerencsére az Arcanum Digitális Tudománytár jóvoltából mi is elolvashatjuk a haditudósítók beszámolóit.

  • 1941-08-15-n megjelent írás remekül mutatja be a felderítők, elsősorban a kiértékelők munkáját.
  • Egy 1942-09-01-n megjelent cikkben a távolfelderítők munkáját ismerhetjük meg.
  • 1943-07-15-n jelent meg az a cikk, mely a tavasszal Fw 189-re váltott 3/1 közelfelderítő század életéről számol be.
  • Az Aero História júniusi számában Punka György részletes írásán keresztül ismerkedhetünk meg a 3/1 történetével.

Köszönöm Biszak Bogáta és Punka György segítségét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1913900102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása