A fentrol.hu hivatalos blogja.

Segítsenek tovább pontosítani a fentrol.hu archívumát!

2020/11/03. - írta: KrisztianTakacs

A fentrol.hu oldalon látható légifelvételek digitalizálása közben, a szigorú minőség-ellenőrzés ellenére, a számosság miatt (évi 18-20 000 képkocka) elkerülhetetlen, hogy néhány kép esetében ne forduljon elő kisebb hiba.

Szeretnénk, ha a lehető legkevesebb hiba fordulna elő adatbázisunkban, így a fentrol.hu felületén is. Szerencsére már eddig is rengeteg felvételt publikáltunk és ezek a feltöltést követően több, újból megjelenő szempontbeli tételes ellenőrzésére sajnos nincsen kapacitásunk. A minőségellenőrzésbe csúszott hibákat már nincs lehetőségünk kiszúrni, szoktuk mondogatni, hogy „a hiba nem vész el, csak átalakul”.

Viszont a hibákat nagyon nem szeretjük, ezért kérünk benneteket, hogy segítsetek megtalálni a már online publikált felvételekben az alábbi tipikus problémákat, valamint arra bíztatunk mindenkit, hogy egyéb itt fel nem sorolt problémákat is jelezze a fentrol@fentrol.hu e-mail címen.

A minőség ellenőrzés tapasztalatai alapján arra következtethetünk, hogy leggyakrabban a képszám-tévesztés fordulhat elő. Ez általában akkor fordul elő, amikor a szkennelő munkatárs véletlenül kettőt lapoz a filmtartó albumban, amiről a szkennelő szoftver automatikus képszám léptető algoritumsa - nyilván – nem szerezhet tudomást. Egy ilyen eset a fentrol.hu oldalon így jelenik meg:

sorszamhiba.JPG

Helytelen képszám

 

A következő gyakori probléma a kép tükrözöttsége.

Ez csak úgy fordulhat elő, hogy a képkocka „arccal felfelé” kerül a szkenner üveglemezére. Érdekesség, hogy az ilyen filmkocka képe nem csak, hogy tükrözött, de azon túl nem optimálisan éles. Ugyanis a szkenner precízen beállított fix fókusztávolsága a szkennelt film tárgylemez felőli oldalához van igazítva. Azaz a kép nem lesz elég éles, ha a filmet nem az emulziós felületével lefelé helyezzük a szkennerbe.

Ennek felismerése a képkereten lévő betűkön és számokon keresztül a legegyszerűbb. Keretadatok hiányában a kép tükrözöttsége a georeferálás során is észrevehető.

tukrozeshiba.JPG

Tükrözött légifelvétel

 

Előfordulhatnak problémák a légifelvételekhez megadott leíró adatokkal is.

A leíró adatoknak alapvetően két forrása van. Az egyik maga a képkocka, melynek szélén jobb esetben láthatóak, az úgynevezett keretadatok (bővebben itt: https://fentrol.blog.hu/2017/05/19/kepkeret_961).
A másik a légifényképezés minden fontosabb adatát tartalmazó „Légifényképnegatívanyag törzslap” (ez egyébként (ha rendelkezésre áll) minden képoldalon letölthető pdf formátumban a lenyitható „Leíró adatok”-on belül, a „Törzslap”-nál).

Itt a fókusztávolság térhet el a légifelvételen láthatótól vagy a törzslap és a kamera kalibrációs jegyzőkönyv linkje (ha van) mutathat nem az adott filmnek megfelelő helyre.

leiroadatok_hiba.JPG

Hibalehetőségek a leíró adatokban

 

A titkosított, maszkolt képekhez ’titkosítás’ nevű címke tartozik. Ha ez hiányzik, azt pótolnunk kell.

titkositas.JPG

’titkosítás’ címke hiánya

 

Azt, hogy egy képkocka tartalmaz-e maszkolást a szkennelők a szkennelt kép fájlnevében jelzik, mely alapján a felvételek feltöltése során kerülnek kiosztásra a ’titkosítás’ címkék. Előfordulhat, hogy a képen lévő maszk olyan kisméretű vagy annyira beleolvad a környezetébe, hogy elkerüli a figyelmünket.

A különböző maszkolási eljárásokról egy korábbi bejegyzésünkben olvasható részletesebben.

Szeretnénk, hogy a fentrol.hu oldalon minél kevesebb hiba forduljon elő, ehhez szükségünk van az oldal látogatóinak segítségére!

 

Pontok gyűjthetők a következők szerint:

Képszám eltérés – 100 pont (filmenként egyszer)

Tükrözött kép – 100 pont (képkockánként)

Fókusztávolság eltérés – 100 pont (filmenként egyszer)

Objektív típusa eltérés – 100 pont (filmenként egyszer)

Hibás törzslap – 100 pont (filmenként egyszer)

Hibás kalibrációs jegyzőkönyv – 100 pont (filmenként egyszer)

Titkosítás címke hiánya – 20 pont (képkockánként)

 

A kapott pontok segítenek előrehaladni a Toplistán is, de itt külön jegyezzük, hogy lássuk, kik a legeredményesebb hibakeresők

Név Pontszám
Forintos Ede Zoltán 2880
Lukács István 1000
Király Géza 400

 

A megtalált problémákat a fentrol@fentrol.hu email címre várjuk.

Eredményes keresgélést! A március elsejéig feltárt esetek alapján a három legeredményesebb játékosnak az általa kiválasztott képkockából készített nagyméretű nyomattal kedveskedünk.

 

Címkék: hiba játék
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr2816269980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása