A fentrol.hu hivatalos blogja.

Kikelet a magasból

2021/04/07. - írta: KrisztianTakacs

Zöldellő mezők, erdei rétek, fákkal borított hegyek, bortermő lankák és csillogó víztükrök – a fentrol.hu tavasszal készült archív légi felvételei madártávlatból mutatják meg az ébredő természetet.

A Lechner Tudásközpont Légifilmtárának a fentrol.hu oldalról elérhető állománya már több, mint 185 ezer légi felvételt tesz díjmentesen elérhetővé bárki számára. Az online archívumban 1959 és 2008 között készült, fekete-fehér, színes és infraszínes felvételek között lehet böngészni. A légi fotók a vadállomány megfigyelése mellett lehetővé teszik a természeti környezet átalakulásának nyomon követését is, így például az erdővel borított területek változását, a megművelt földeken kirajzolódó mintázatokat, a települések növekedésével vagy éppen eltűnésével járó hatásokat.

Utóbbira szemléletes példa az egykor lakott Hidegér puszta elnéptelenedése, amely a légi felvételek segítségével nyomon követhető. Az 1963-ban még lencsevégre kapott Somogy megyei települést 1991-re már visszafoglalta a természet, helyét benőtte az erdő.

hideger-montazs.jpg

Település Hidegér pusztán 1963-ban és az erdővel benőtt egykori falu 1991-be (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/71692https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/54169)

A növénytakaró vizsgálatára az infrafotók különösen alkalmasak. Mivel a növények nedvességtartalma az infravörös tartományban jól érzékelhető, a képeken élénk piros színnel jelennek meg. A valós színes felvételeken pedig nem csak a különféle fák koronája, de a hótakaró is jól megfigyelhető, így például a magas hegyekben készült légi fotókon akár márciusi hó nyomaira is rá lehet bukkanni.

erdo-a-matraban.jpg

Erdő a Mátrában infraszínes felvételen 1986-ban (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/223774)

javor-hegyi-ret.jpg

A Jávor-hegyi rét 1992 áprilisában (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/178194)

koves-mezo.jpg

A nagymarosi Köves-mező 1989 márciusában (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/200177)

ho-a-bukkben.jpg

Márciusi hó a Bükkben 1990-ben (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/138052)

A magasból készített felvételek segítségével nem csak a hegycsúcsok, de a mezőgazdasági parcellák mozaikjai is új szemszögből tárulnak fel. A zöldellő mezők mellett olyan érdekességek is megfigyelhetőek, mint például a domborzati szintvonalak mentén telepített fák alkotta jellegzetes mintázat, amelynek kialakítása a talajerózió megakadályozására szolgál.

zold-mezok.jpg

Zöld mezők Hódmezővásárhelytől északra 2002 áprilisában (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/183985)

fak-szintvonalak-menten.jpg

Szintvonalakkal párhuzamosan telepített fák Lasztonya mellett 1964 májusában (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/11276)

A Balaton környékének vulkanikus eredetű képződményei is látványos képet nyújtanak a magasból. A Tihanyi-félszigetről készült színes felvételen jól látszik a különbség a mélyebb Belső-tó kéken csillogó víztükre és a sekélyebb Külső-tó felszíne között. A tihanyi tavak közt a Kiserdő-tető szélmarta sziklái magasodnak. Megfigyelhetőek a bazaltoszlopokkal szegélyezett Szent György-hegy lábánál sorakozó szőlőültetvények, a színes felvételen pedig üdítő látványt nyújtanak a Kis-Balaton mocsaras vidéke mellett elterülő zöldek.

tihanyi-tavak.jpg

Tihanyi-félsziget tavai és a Kiserdő-tető 1985 márciusában (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/136633)

szent-gyorgy-hegy.jpg

A bortermő Szent György-hegy 1966 májusában (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/22857)

kis-balaton-mellett.jpg

Vadászház és zöldek a Kis-Balaton mellett 1985 áprilisában (Fotó: https://www.fentrol.hu/hu/legifoto/137107)

 

Tábi Emőke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8816492742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása