A fentrol.hu hivatalos blogja.

Pontgyűjtésre fel!

2023/11/01. - írta: KrisztianTakacs

Indul a fentrol.hu XII. pontgyűjtő játéka

Még mindig akad georeferálni való anyag a Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívumában, így a fentrol.hu XII. alkalommal is meghirdeti a már hagyománynak számító pontgyűjtő játékát. Az oldalon regisztrált felhasználók november elejétől december végéig versenghetnek ajándék légifelvételért és műhelylátogatásért.

Tovább
Szólj hozzá!

Üveg negatívok szkennelése

2023/09/28. - írta: Schmauder Tamás

A légifényképezés kezdetén, ami csaknem egybeesett a fényképezés megszületésével a felvételeket fényérzékeny réteggel bevont üveglemezekre készítették. Hazánk területéről az 1930-as években még készítettek légifelvételeket üvegnegatívokra, ezeket a Hadtörténeti Térképtár őrzi. Az üveget, mint légifelvételek hordozórétegét, hamarosan felváltották a nitrátos filmek. A Lechner Tudásközpont filmtárában őrzött felvételek közt a legrégebbiek 1959-ben készültek, ezek közt már nincsenek üveg lemezre készítettek.

Tovább 2 komment

Georeferálók a Légifilmtárban

2023/09/13. - írta: KrisztianTakacs

Műhelylátogatáson a fentrol.hu játékának nyertesei

A fentrol.hu nyári pontgyűjtő játékának legügyesebb georeferálói látogattak el a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri Légifilmtárába, ahol megismerkedtek a légifotózás és a felvételek digitalizálásának eszközeivel és folyamataival, valamint a nyereményként kiérdemelt hatalmas, nyomtatott légifelvételt is átvehették.

Tovább
Címkék: játék ajándék
Szólj hozzá!

Városi tavak a magasból

2023/08/08. - írta: KrisztianTakacs

Nagyvárosi oázisok, lakótelepek mellett elterülő pihenőtavak, fürdővárosi állóvizek – a fentrol.hu archív légifelvételeiből készült újabb válogatás ezúttal hazánk egy-egy városi tavát mutatja be a magasból. Fekete-fehér, színes és infraszínes légifotókon látható többek között a Városligeti-tó, a hajdúszoboszlói fürdő csónakázótava, valamint az is megfigyelhető, hogyan változott az évtizedek során a szegedi Vértó, vagy a nyírbátori Papok-rétje.

Tovább
2 komment

A fentrol.hu pontgyűjtő játék végeredménye

2023/07/13. - írta: KrisztianTakacs

Véget ért a Lechner Tudásközpont XI. pontgyűjtő játéka a fentről.hu-n, melyben a légifelvételek helyzetének pontosításáért, azaz a georeferálásukért lehetett pontokat gyűjteni. A játék során a résztvevők összesen 5.660 képet igazítottak helyre 2 hónap alatt, ezzel összesen 28.797 pontot gyűjtve össze.

Tovább
Címkék: játék ajándék
Szólj hozzá!

Közel 10 000 új kép a fentrol.hu-n!

2023/06/08. - írta: KrisztianTakacs

Újabb 9 568 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu oldalra. A korábbi évek gyakorlatát követve, az archív légifelvételek szkennelése során továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek kaptak elsőbbséget, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől. A feltöltött képek többsége fekete-fehér, de 755 db valódi és infraszínes felvétellel is bővült az archívum.

Tovább Szólj hozzá!

Erődítmények a magasból

2023/05/12. - írta: KrisztianTakacs

A fentrol.hu archív légifelvételeiből készült újabb válogatás hazánk egy-egy évszázadokat átvészelt erődítményének, legendás történetű várának madártávlati képét mutatja be. A fekete-fehér, színes és infraszínes légifotókon a „királynék jegyruhája” mellett megcsodálhatjuk azt az erődítményt is, ahol hét tündérszép leánynak tartottak lakodalmat, valamint a híres várat, amelynek köveit hollók rakták.

Tovább
1 komment

Pontgyűjtő játék indul a fentrol.hu-n!

2023/04/18. - írta: KrisztianTakacs

A Lechner Tudásközpont már harmadik alkalommal rendezi meg a fentrol.hu Digitális Légifelvétel Archívum életének XI. pontgyűjtő játékát, mely 2023. május 1-én startol és június 30-án ér véget. A játékban bárki részt vehet, aki regisztrál az oldalon és a feltöltött, de még nem pontosan a helyükre illesztett légifelvételek térbeli helyzetét kiigazítja, szerkeszti. A legalább 500 pontot összegyűjtő játékosokat műhelylátogatásra is invitáljuk a legalább 250 pontot összegyűjtő játékosoknak is járó nyomtatott légifelvétel átadása mellett.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása