A fentrol.hu hivatalos blogja.

Új játék új szabállyal a fentrol.hu-n!

2024/06/13. - írta: KrisztianTakacs

Meglepetéssel ünnepli 10. évfordulóját a Digitális Légifelvétel Archívum

Különleges pontgyűjtő játékkal készül 10. évfordulójára a fentrol.hu. A 13. alkalommal megrendezett georeferáló játékban ezúttal a nyeremény és a műhelylátogatásra szóló meghívás eléréséhez szükséges pontszám 500 helyett 350-től indul. Most a választott légifelvétel mellett a nyertes játékosok mindegyike ajándékcsomagot is kap, amelyet személyesen a Bosnyák téri székházba szervezett műhelylátogatáson vehetnek át, ahol mind a légifelvételező kamerával, mind a légifilmtárral, mind a digitalizálásra történő előkészítéssel és a szkenneléssel is megismerkedhetnek.

Tovább
Szólj hozzá!

Több mint 8000 új légifelvétel a fentrol.hu-n

2024/02/13. - írta: KrisztianTakacs

Ismét több ezer archív képpel bővült a fentrol.hu oldalon bárki számára elérhető Digitális Légifilmtár.

8 511 légifelvétel került fel a fentrol.hu-ra, így jelenleg már 234 730 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni az oldalon. A korábbi évek gyakorlatát követve, az archív légifelvételek szkennelése során továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek kaptak elsőbbséget, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől. A feltöltött képek többsége fekete-fehér, de 622 db valódi és infraszínes felvétellel is bővült az archívum.

Tovább
6 komment

A fentrol.hu pontgyűjtő játék végeredménye

2024/01/16. - írta: KrisztianTakacs

Véget ért a Lechner Tudásközpont XII. pontgyűjtő játéka a fentről.hu-n, melyben a légifelvételek helyzetének pontosításáért, azaz a georeferálásukért lehetett pontokat gyűjteni. A játék során a résztvevők összesen 9.355 képet igazítottak helyre 2 hónap alatt, ezzel összesen 45.004 pontot gyűjtve össze.

Tovább
Címkék: játék ajándék
Szólj hozzá!

Pontgyűjtésre fel!

2023/11/01. - írta: KrisztianTakacs

Indul a fentrol.hu XII. pontgyűjtő játéka

Még mindig akad georeferálni való anyag a Lechner Tudásközpont Digitális Légifelvétel Archívumában, így a fentrol.hu XII. alkalommal is meghirdeti a már hagyománynak számító pontgyűjtő játékát. Az oldalon regisztrált felhasználók november elejétől december végéig versenghetnek ajándék légifelvételért és műhelylátogatásért.

Tovább
Szólj hozzá!

Üveg negatívok szkennelése

2023/09/28. - írta: Schmauder Tamás

A légifényképezés kezdetén, ami csaknem egybeesett a fényképezés megszületésével a felvételeket fényérzékeny réteggel bevont üveglemezekre készítették. Hazánk területéről az 1930-as években még készítettek légifelvételeket üvegnegatívokra, ezeket a Hadtörténeti Térképtár őrzi. Az üveget, mint légifelvételek hordozórétegét, hamarosan felváltották a nitrátos filmek. A Lechner Tudásközpont filmtárában őrzött felvételek közt a legrégebbiek 1959-ben készültek, ezek közt már nincsenek üveg lemezre készítettek.

Tovább 2 komment

Georeferálók a Légifilmtárban

2023/09/13. - írta: KrisztianTakacs

Műhelylátogatáson a fentrol.hu játékának nyertesei

A fentrol.hu nyári pontgyűjtő játékának legügyesebb georeferálói látogattak el a Lechner Tudásközpont Bosnyák téri Légifilmtárába, ahol megismerkedtek a légifotózás és a felvételek digitalizálásának eszközeivel és folyamataival, valamint a nyereményként kiérdemelt hatalmas, nyomtatott légifelvételt is átvehették.

Tovább
Címkék: játék ajándék
Szólj hozzá!

Városi tavak a magasból

2023/08/08. - írta: KrisztianTakacs

Nagyvárosi oázisok, lakótelepek mellett elterülő pihenőtavak, fürdővárosi állóvizek – a fentrol.hu archív légifelvételeiből készült újabb válogatás ezúttal hazánk egy-egy városi tavát mutatja be a magasból. Fekete-fehér, színes és infraszínes légifotókon látható többek között a Városligeti-tó, a hajdúszoboszlói fürdő csónakázótava, valamint az is megfigyelhető, hogyan változott az évtizedek során a szegedi Vértó, vagy a nyírbátori Papok-rétje.

Tovább
2 komment

A fentrol.hu pontgyűjtő játék végeredménye

2023/07/13. - írta: KrisztianTakacs

Véget ért a Lechner Tudásközpont XI. pontgyűjtő játéka a fentről.hu-n, melyben a légifelvételek helyzetének pontosításáért, azaz a georeferálásukért lehetett pontokat gyűjteni. A játék során a résztvevők összesen 5.660 képet igazítottak helyre 2 hónap alatt, ezzel összesen 28.797 pontot gyűjtve össze.

Tovább
Címkék: játék ajándék
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása