A fentrol.hu hivatalos blogja.

Kikelet a magasból

2021/04/07. - írta: KrisztianTakacs

Zöldellő mezők, erdei rétek, fákkal borított hegyek, bortermő lankák és csillogó víztükrök – a fentrol.hu tavasszal készült archív légi felvételei madártávlatból mutatják meg az ébredő természetet.

Tovább
Szólj hozzá!

Új légifelvételek a fentrol.hu-n

2021/02/26. - írta: KrisztianTakacs

9 399 db légifelvételt töltöttünk fel a fentrol.hu-ra. Így jelenleg már 185 850 db légifelvételt lehet böngészni, letölteni és címkézni az oldalon.

A korábbi évek gyakorlatát követve, az archív légifelvételek szkennelése során továbbra is a legveszélyeztetettebb állapotú képek kaptak elsőbbséget, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől. A feltöltött képek többsége fekete-fehér, de 429 db valódi és infraszínes felvétellel is bővült az archívum.

A következő ábra az újonnan feltöltött képek térbeli eloszlását mutatja be.

fentrol_2020-ii.JPG

Tovább 6 komment

Szigetek a levegőből

2020/11/25. - írta: KrisztianTakacs

Válogatás az RC-8-as kamerával készült légi felvételekből

A Lechner Tudásközpont Légifilmtárában őrzött több mint 400 ezer analóg légi felvétel közül közel 300 ezer készült Wild RC-8-as kamerával az 1950–90-es évek között. A fentrol.hu oldalon böngészhető digitalizált állomány segítségével nem csupán az épített környezet változásai, de a hazai szigeteket is felfedezhetőek az RC kamerák szemszögéből.

Tovább
Szólj hozzá!

Felülnézet - Az épített környezet változásai légifelvételeken

2020/10/21. - írta: KrisztianTakacs

„Ki gépen száll fölébe”, annak sem feltétlenül „csak térkép e táj” – a légifelvételek kifejezetten alkalmasak például annak tanulmányozására is, hogy a településeink egy-egy része milyen átalakulásokon megy át. Az 1960–1980-as évek építkezései, átépítései ma már kezdenek építészettörténeti távlatba kerülni, ezek közül mutat be a cikk néhányat madártávlatból a Fentről.hu légifotóinak segítségével.

Tovább
Szólj hozzá!

Infrafotók a Lechner Légifilmtárában

2020/09/30. - írta: KrisztianTakacs

Az 1980-as években fénykorukat élő infrafelvételek erőteljes színei nem csupán a növényzet nedvességtartalmát mutatták, hanem a vízfenék tanulmányozását és az álcahálók leleplezését is lehetővé tették. A Lechner Tudásközpont díjmentesen elérhető online légi felvétel archívumában 3 705 fekete-fehér és 9 605 színes infrafelvétel között lehet böngészni. 

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása