A fentrol.hu hivatalos blogja.

Üveg negatívok szkennelése

2023/09/28. - írta: Schmauder Tamás

A légifényképezés kezdetén, ami csaknem egybeesett a fényképezés megszületésével a felvételeket fényérzékeny réteggel bevont üveglemezekre készítették. Hazánk területéről az 1930-as években még készítettek légifelvételeket üvegnegatívokra, ezeket a Hadtörténeti Térképtár őrzi. Az üveget, mint légifelvételek hordozórétegét, hamarosan felváltották a nitrátos filmek. A Lechner Tudásközpont filmtárában őrzött felvételek közt a legrégebbiek 1959-ben készültek, ezek közt már nincsenek üveg lemezre készítettek.

Vannak azonban üvegre készített másodnegatívjaink. Ezek olyan másolatok, amik néha biztonsági okokból készültek, sokszor abból a célból, hogy ezeken végezzék el a kiértékelési feladatokat. Ezek közül a legtöbb eredetije, mely filmre készült, szintén megtalálható az archívumban, ilyen esetekben természetesen az eredeti verziót szkenneljük. Azonban van, amikor már csak a másodnegatívok, rosszabb esetben üveg másodnegatívok, sőt még rosszabb esetben csak törött üveg másodnegatívok állnak rendelkezésre. Ilyenkor ezeket kell szkennelnünk.


Üveg másodnegatív dobozának tetején

Üveg másodnegatív dobozának tetején

 

Előkészítés a szkenneléshez

 Előkészítés a szkenneléshez

 

Régóta kerülgettük ezt a feladatot, senki sem nyúlt szívesen az érezhetően törött lemezeket is tartalmazó csomagokhoz. Mi tagadás tartottunk tőle, hogy a sokszor morzsalékosra tört üveglemezek kárt tehetnek az érzékeny berendezésekben, megkarcolhatják a szkennerek (üveg) tárgylemezeit, melyeken a rendszeres karbantartások ellenére is látszódtak a több mint 200e képkocka szkennelésének nyomai.

 

Törött negatív, csomagolásában

Törött negatív, csomagolásában

 

Kirakózás

Kirakózás

 

Törött negatív szkennelése

Törött negatív szkennelése

 

Úgy kalkuláltunk, hogy a feladat várható befejezése egybe essen a szkennerek éves karbantartási dátumával. Különösen azért, mert ez alkalommal a karbantartás során sor kerülhetett a tárgylemezek cseréire is. A tárgylemezek cseréje különleges alkalom, ritkán adódik rá lehetőségünk mivel ezek beszerzése jelentős költséggel jár. Ezek a nagyméretű, vastag üveglemezek rendkívül jó optikai törésmutatóval és különleges anti Newton-gyűrű bevonattal rendelkeznek a tökéletes képminőség elérése érdekében. Az új tárgylemezek installálásakor is el kellett végezni a szkenner geometriai kalibrálását, egy igen nagy precizitású (±0,0025mm), szabályos rácshálót hordozó üveglemez segítségével.

 

 

Tárgylemez szintezése mikrométerrel

Tárgylemez szintezése mikrométerrel

 

Kalibráló üveg a tokjában

Kalibráló üveg a tokjában

 

Kalibráló üveglemez

Kalibráló üveglemez

 

A csomagok kibontása és számbavétele után kiderült, hogy közülük 140 darabot kell szkennelnünk, a többi üveglemez eredetije megtalálható az archívumban. Ezek közül hét sajnos törött állapotban került elő, ráadásul ezek közt voltak olyanok is, melyekből hiányoztak darabok vagy morzsásra törtek, így az üvegdarabkák egymás mellé illesztése ilyenkor nem volt maradéktalanul lehetséges. A szkennelés eredményei 2023-06-01-óta megtekinthetőek a fentrol.hu oldalon az üveg tagre való kereséssel.

 

Fotó: Cserkuti György - Lechner Tudásközpont

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fentrol.blog.hu/api/trackback/id/tr3518223763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lomposloncsos 2023.10.12. 23:22:52

Üdv, a lemezek üveges oldalát mivel/hogyan tisztítják?

Dudás János András 2023.10.13. 13:23:42

@lomposloncsos: Az üvegek vegyszeres tisztítására nem volt szükség, a por eltávolítása elégségesnek bizonyult.
süti beállítások módosítása